Blender, sapcentrifuge of slowjuicer: wat zijn de verschillen?

Een blender, sapcentrifuge en slowjuicer; drie apparaten waarmee je heerlijke sapjes kunt maken. 

Maar welke van de drie past het beste bij wat jij nodig hebt? Wat zijn de verschillen? En hoe zit het met de voordelen per apparaat? In dit artikel zul je lezen over de verschillen tussen de apparaten die jou zullen helpen in het kiezen tussen een blender, sapcentrifuge of slowjuicer.

Welk apparaat heb jij nodig?

De drie genoemde apparaten zijn per stuk geschikt en gemaakt om groenten en fruit te verwerken tot jouw gewenste resultaat. Om er achter te komen naar welk apparaat jij op zoek bent, zul je moeten nadenken over wat je ermee wenst te bereiken. Welke eisen stel jij aan je soep, sap of smoothie? Zo zorgt een sapcentrifuge voor een helder sap, maar bevat het iets minder vezels dan het geconcentreerde sap van de slowjuicer.

We kunnen niet tot nauwelijks spreken van een apparaat dat ‘beter’ of ‘slechter’ is. Naast dat er veel verschillen zijn in de diversiteit aan apparaten, gezien de multifunctionaliteit en de prijsklassen, hangt de keuze helemaal af van jouw wensen.

1. Blender

Een blender kan voor veel meer dingen worden gebruikt dan het maken van sap, smoothies en soepen. Om overzichtelijk te brengen waarin het uitblinkt en wat de blender anders maakt dan de sapcentrifuge en de slowjuicer, zul je de informatie terugvinden in een opsomming:

 • Ingrediënten worden op hoge snelheden tot een gladde massa vermaald;
 • Een blender is ideaal voor sappen, smoothies, soepen, maar ook het pureren of hakken van noten, groenten of ijs;
 • Bij het sap worden de vezels van de ingrediënten behouden, wat een vaak dikker, vezelrijker sap als resultaat kent;
 • Zeer vitaminerijk, maar moet op dit gebied zijn meerdere erkennen in de slowjuicer. Bij het blenden komt er zuurstof bij de ingrediënten, hierbij gaan er vitamines verloren.

Een vacuumblender is een geschikte blender voor het maken van perfecte smoothies. Een vacuumblender zuigt al voor het mixen alle lucht uit de blender, wat resulteert in een gladde smoothie zonder schuimlaag. Een fijn, bijkomend voordeel is dat je smoothie extra lang goed blijft, omdat de zuurstof eruit is gehaald.

Bekijk de beste blenders van 2024 en shop je blender online.

Philips Viva blender

2. Sapcentrifuge

Als je op zoek bent naar een machine om snel sapjes mee te maken, maar het pulp te scheiden, dan is een sapcentrifuge (ook wel bekend als een juicer) misschien wel wat voor jou. Hieronder vind je de eigenschappen van een sapcentrifuge in een opsomming.

 • Ingrediënten worden op hoge snelheid geraspt, waarbij het pulp gedeeltelijk van het sap wordt gescheiden;
 • Dankzij de doorgaans grote vulopening ben je minder tijd kwijt aan het voorbereiden, wat de sapcentrifuge de snelste en meest makkelijke manier maakt om tot het gewenste resultaat te komen;
 • Gegarandeerd een ruim voldoende hoeveelheid sap dat je uit de groenten en fruit haalt;
 • Echter, er blijft wel natte pulp over. Minder geschikt bij vochtarmere ingrediënten als noten of bananen;
 • Je krijgt een grote hoeveelheid vitaminen en vezels binnen, maar minder dan bij een blender of slowjuicer.

Benieuwd naar de beste sapcentrifuges van 2021? Die hebben we alvast voor je verzameld op debesteblender.nl.

4 populaire sapcentrifuges:

3. Slowjuicer

Een slowjuicer is het apparaat dat jij wilt hebben als je het niet erg vindt om iets extra’s te doen om kwaliteit te realiseren. In de opsomming vind je nog meer eigenschappen van een slowjuicer:

 • Ingrediënten worden ‘gekneusd’. Dit gebeurt door een vijzel in het apparaat, waarbij geldt: “Hoe minder rotaties per minuut, hoe meer sap je overhoudt.”;
 • Perfect voor supergezonde, gevarieerde sappen waarin ook bladgroenten, tarwegras en noten kunnen worden verwerkt;
 • De kwaliteit van het sap uit de slowjuicer is beter dan de blender en sapcentrifuge. Helder, pulpvrij; een gladde massa met een optimale ervaring tot gevolg;
 • De slowjuicer heeft een smalle opening, er wordt dus wat preventief snijwerk vereist van de gebruiker;
 • Op het gebied van vitaminen en mineralen haalt de slowjuicer het meeste uit je sap. Door de kneuzende werking, blijven de voedingsstoffen behouden;
 • In verhouding tot de blender en de houd je met de blender minder vezels over, maar meer dan bij de sapcentrifuge.

Ben je ervan overtuigd dat de slowjuicer het apparaat is dat je nodig hebt? Bekijk dan de beste slowjuicers van 2021 en shop de slowjuicer die voldoet aan al jouw wensen.

Philips Viva HR1889/70 - Slowjuicer

Alle verschillen op een rijtje

 

 

Blender

Sapcentrifuge

Slowjuicer

Bereiding 

Snijdt snel

Raspt snel

Kneust traag

Vulopening

Groot

Groot

Klein 

Geschikt voor

Allerlei ingrediënten, soms ook voor ijsblokjes en noten

Groenten en fruit, met hoog vochtgehalte

Alle groenten, fruit en noten 

Met of zonder pulp

Met pulp

Zonder pulp

Zonder pulp

Soort sap

Zeer geconcentreerd

Helder sap

Geconcentreerd sap

Prijsklasse

Relatief voordelig

Relatief voordelig

Relatief prijzig

De grootste verschillen: bereiding & sap

Wil je gezonde sapjes maken en twijfel je of een slowjuicer, sapcentrifuge of blender de beste keuze is voor jou? We leggen je graag uit wat het verschil is tussen deze drie keukenapparaten.

 • Een slowjuicer perst langzaam het sap langzaam uit fruit en groenten met een vijzel. Daardoor blijven voedingsstoffen optimaal behouden. Het pulp wordt volledig van het sap gescheiden.
 • Een sapcentrifuge vermaalt snel groenten en fruit met een scherpe rasp. Er komt zuurstof bij het sap, waardoor het sap gaat oxideren. Het pulp wordt niet van het sap gescheiden.
 • Een blender mixt en crusht op zeer hoge snelheid de ingrediënten in de blenderkan. Een blender is daardoor ook geschikt voor andere (hardere) ingrediënten dan groenten en fruit. Het pulp wordt niet van het sap gescheiden.

De vulopening van een slowjuicer is vaak vrij smal. Daarom moet je – als je sapjes wil maken met een slowjuicer – de ingrediënten vaak eerst fijn snijden. Je hebt dus iets meer voorbereidingstijd nodig dan bij een sapcentrifuge of blender, daar kun je fruit en groenten vaak grof snijden of zelfs in het geheel in het apparaat stoppen. 

Het sap uit een sapcentrifuge is helder sap. Sap uit een slowjuicer is een stuk geconcentreerder sap. Dit komt door de langzame manier van persen, waardoor er in de sap meer vezels overblijven dan wanneer je het sap maakt met een sapcentrifuge. 

Ook is een sapcentrifuge qua aanschafprijs vaak goedkoper dan een slowjuicer.

Of je beter voor een slowjuicer of sapcentrifuge kunt kiezen, is dus geheel afhankelijk van jouw overtuigingen en of je liever helderder sap wil of geconcentreerder sap met meer vezels. Bij een slowjuicer ben je zelf wat meer tijd kwijt met het snijden van de groenten en het fruit en ben je vaak ook wat duurder uit, dan bij een sapcentrifuge.